Central Gyógyítás

"A gyógyuló ember tekintete az igazi: elkezd látni.... rájön, milyen csoda élni." /Müller Péter/
 

-Kisbalázs Anna- konduktor (speciális mozgásterapeuta) gyógymasszőr, manuálterapeuta  kiropraktőr,KPPT /Komplex Proprioceptiv Physiotape/-terapeuta- honlapja

 

-Az ízületmanipulációról (manuálterápiáról, kiropraktikáról, "csontkovácsolásról")-

 

   Az ízületmanipulációs technika régmúlt időkre nyúlik vissza, a kínai gyógyászatban is hangsúlyosan használták, mint terápiás eljárást: blokkok oldására vagy energia áramlás javítására.  A Saolin-szerzetesek napi rituáléjában is szerepel, hogy egymást illetve önmagukat gyógyíthassák ezen technikával.

 

Mi történik az ízületmanipuláció során?

 

Egy hirtelen, nyújtó, távolító vagy csavaró helyzetet hozunk létre az adott ízületben és az ízfelszíneket távolítjuk el egymástól, eközben szén-dioxid és inert gázok szabadulnak fel a vérben. Az ízfelszínek hirtelen szétválása és visszaállása, illetve, ezen gázok felszabadulása adja ki a „roppanó” hangot egy-egy ízületben. Ezen technika nem jár fájdalommal annak ellenére, hogy hallható és érezhető a roppanás az adott ízületben. Egy-egy „roppanás” után a páciens érezhető változáson megy át: lelkileg és testileg egyaránt. pl: Több tízéves statikai elváltozások hozhatók vissza fiziológiásan normál helyzetbe pl: gerincben-pl gerincferdülés- scoliosis. Általa megelőzhető illetve fokozott figyelemmel kezelve megszűntethető a porckorongsérv is.

 

Miért tudunk az ízületmanipulációval hatással lenni belső szervekre is?

 

Minden csigolya között kilép két idegszál, amely szegmentálisan beidegez bizonyos területeket. Azaz, minden csigolya helyreállása szemmel látható változást ér el az alatta beidegzett területben is.  

Az emberek nagy része úgy gondolja pl: hogyha, van egy kialakult a vesekő az, azért van, mert rossz a veséje, holott anatómiailag nem a vesénk rossz, hiszen mindenki a lehető legtökéletesebb szervvel; szervekkel jön a világra. A probléma az, hogy a gerincünk statikája már akkor megváltozik, amikor iskolába kerülve, szinte csak az egyik kezünket használjuk, és ez lesz a  domináns oldal, így évek alatt „egyoldalasak” leszünk. Majd idővel a csigolyák elkezdenek a domináns oldal felé tolódni, mivel a mély és felületes izmok feszülése ebbe az irányba húzza majd őket. Ekkor változik meg a belső szervek anyagcseréje is….és hosszú-hosszú évek alatt, ha ezek nem szabadulnak fel: kialakulhat vesekő, epekő…szívkoszorúér probléma….stb éppen ezért van az, hogy a célirányos ízületmanipuláció azonnal képes normalizálni területeket, beindítani az öngyógyító folyamatokat, megszűntetni többéves fájdalmat, blokkot!

A 7db nyakcsigolya izületmanipulációs kezelésével (jelölés C1-C7-ig) hatunk: a fej vérellátására, agyra, fülekre, látó -és hallóidegekre, melléküregekre, arcra, fülekre, fogakra, az orra, ajkakra , szájra, hangszalagokra, torokra, garatra, nyakra , vállra, mandulákra, pajzsmirigyre,a vállra, könyök helyzetére. Mivel ezen területek beidegzése található a nyaki szakaszon. pl: ha valaki eljön kezelésre egy pajzsmirigy problémával, és, ha a 7. nyakcsigolyája körüli blokk oldódik azonnali hatást érhetünk el a pajzsmirigyben is, mert javulni fog a belső szerv anyagcseréje. Illetve valaki eljön ízületmanipulációs kezelésre egy évek óta fennálló migrénnel, ezen problémája azonnal vagy pár kezeléssel megszűntethető egy megfelelő nyaki szakaszon történő „kiroppantással”.

A 12 db háti csigolya ízületmanipulációs kezelésével a  következő belső szervekre lehetünk hatással: Alkar, csukló, ujjak, szív, szívkoszorúér, tüdő, légcső, mellhártya, epehólyag, epevezeték, máj, gyomor, hasnyálmirigy, nyombél, lép, mellékvese, vese, vese, húgyvezeték, vékonybél, nyirokrendszer. pl. Valaki eljön egy vesetáji fájdalommal, panasszal a 9-es,10-es, 11-es hátcsigolya helyretétele, kiroppanása azt fogja eredményezni nála, hogy a mellékvese,vese területe blokkmentesül, a vese és húgyvezetékek átjárhatósága, anyagcseréje hirtelen felfokozódik, így egy kezdeti vesekő vesehomok formájában azonnal képes ürülni a szervezetből, kiüríthető állapotba hozható, a vesekő nem fog tovább nőni, műtéti eljárás nélkül oldhatóvá válik. A kialakult nagyobb kövek esetében már mindenképp orvosi beavatkozás kell azonban.

A deréktáji csigyolyák (lumbalis csigyolyák-5db-manipulációjával helyreállhat a vastagbél, lágyék, vakbél, has, comb, nemi szervek, méh, húgyhólyag, prosztata, ülőideg, alsó lábszár, boka, lábfej vérellátása.

A keresztcsont kezelésével: csípőcsont, ülep, míg a farkcsont kezelésével a végbél beidegzése fog javulni.

 

Lelki szempontból nézve az ízületmanipuláció hatását

A különböző félelmeinknek és viselkedési zavaraink, illetve évekre visszamenő és újból előkerülő problémáink is leképeződnek a gerincünkben. Minden egyes csigolyának és az alatta kilépő idegszálnak megvan a szerepe, feladata, kimutatható érzelmi hatása az idegrendszerre. Amikor felszabadulnak a területek nemcsak fizikális, de lelki síkon is felszabadulunk, így könnyebben tudjuk majd kezelni interperszonális kapcsolatainkat, megoldani a konfliktusainkat, lezárni olyan dolgokat az életünkben, amelyekre azelőtt képtelennek éreztünk magunkat.

pl: A lumbalis (deréktáji) 5-ös csigolya rendellenes statikája kiválthatja azt a szorongást bennünk, hogy elégedettlennek érezzük magunkat az életünkkel és folyamatosan aggódunk karrierünk miatt, illetve minden olyan dolog miatt, amely az életünkbe felbukkan. Ennek a helyretétele, illetve a mellette lévő területek kezelése észlelhető oldódást fognak hozni lelki síkon is annak a személynek az életében, akinek ez volt a problémája.

 

Mikor nem kezelhetünk valakit ízületmanipulációs technikával?

-ha kialakult blokk-csigolya van, vagy bizonyos csigolyákat műtéti eljárás során rögzítettek!

-kezelés alatt álló daganatnál

-akut vagy kiszakadt gerincsérv

-fertőző betegségeknél, lázas állapotnál, kiugró vérnyomásnál, gyulladásnál járó kórképeknél, ízületi folyadékgyülemnél, heveny belszervi betegségekben, nagyfokú bőrbetegségnél.

-Műtétek után 6 héten belül

-csontritkulásnál

Mi szükséges az ízületmanipulációs kezeléshez?

Fontos tudni, hogy az ízületmanipulációs kezelés a földön, vagy az masszázságyon történik a komplex mozgásszervi kezelés végén: a gyógymasszázs, a köpölyözés,az ízületi kimozgatás után -mivel fix alátámasztásra van szükség. Az optimális öltözék kényelmes ruhanemű: póló és laza, bő melegítő nadrág! Minden olyan egészségügyi papír, lelet szükséges, amely befolyásolja a kezelést: pl gerinc MRI felvételi leírás, traumatológiai, orthopédiai, reumatológiai leleletek …stb!

                                                                              

                                                                           Írta: Kisbalázs Anna

                                            konduktor (mozgásterapeuta) gyógymasszőr, manuálterapeuta