Central Gyógyítás

"A gyógyuló ember tekintete az igazi: elkezd látni.... rájön, milyen csoda élni." /Müller Péter/
 

-Kisbalázs Anna- konduktor (speciális mozgásterapeuta) gyógymasszőr, manuálterapeuta  kiropraktőr,KPPT /Komplex Proprioceptiv Physiotape/-terapeuta- honlapja

 

-Mikor és miben segít a Kinesio Tape, Taping-technika?

 

    A kinesio-tape módszer alapötlete a japán Kenzo Kase-től származik, majd Németországból a módszer már Magyarországon is széles körben ismert főként a profi sportolók körében és minden olyan esetben, ahol traumás sérülés, nyirokprobléma, hegkezelés, feszülés, letapadás, fájdalom van. A kinesio tape tanfolyam továbbképzés: gyógytornászoknak, terapeutáknak, hiszen a kinezio tape felhelyezése a szervezet csont-ízület-ín-szalag rendszerét kell kövesse.

 

Ez egy nagyon hatékony kiegészítő kezelés a speciális tornák; gyógytornák, gyógymasszázs, manuálterápia, fizoterápiamellett kiegészítésként adott problémáknak megfelelően!

A neve szószerinti forditásban: Kinesio Tape=’Kineziológiai tapasz, szalag”, amelynek elasztikus tulajdonságai lehetővé teszik az izomműködés normalizálását, az ödémák egyidejű csökkentését, az inak és a szalagok támogatását. Olyan tulajdonsággal bír, mint az izom-ín kapcsolat: tapad és megfelelő százalékban nyujtható, valamint vízálló, így jól felhelyezve másfél, két hétig is fennmaradhat.

 

Ezen kívül legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy hatékonyan csökkentik a fájdalmat. A Tape-k olyan speciális tulajdonsággal kell, hogy rendelkezzenek, melyek lehetővé teszik - több napon keresztüli használat úgy, hogy a fájdalomcsökkentést, rögzítést, lazítást….stb hatást elérik!

 

A test öngyógyító mechanizmusát támogatja a zavart területeken. Mert Kenzo Kase célja az volt, hogy a zavart szervezetben keletkező folyamatokat receptor-ingerekkel segítse, és így elősegítse az öngyógyítási folyamatokat a Kinesio-Tape-kel. A Taping kezelés tökéletes kiegészítője a különféle terápiás módszereknek hiszen két terápia közötti időszakban folyamatos pozitív hatást fejt ki a kezelt, ragasztott területre.  A bőrre felhelyezett tape (pontosabban az általa létrehozott convolution) aktiválja, stimulálja a proprioceptorokat, a fájdalmat csökkentő receptorokat.

Befolyásolja az ízület-izom-ín-idegrendszer közötti kölcsönhatásokat, ezáltal pedig pozitívan segíti a funkció javulását. Emellett megnyitja a kapillárisokat - artériákat, vénákat -, ezáltal fokozódik a vérkeringés. A vérkeringés javulása pedig elősegíti a gyógyulást. Felragasztott Tape hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, emiatt ott könnyebbé válik a nyirokfolyadék áramlása, csökken a fájdalomérző receptorokra nehezedő nyomás. A vérkeringés fokozódásával javul a szöveti anyagcsere.

A Taping kezelés hatékonysága azonban nagymértékben függ a helyesen megválasztott és kivitelezett technikától! Különböző színű Tapekkel végzett kezelés legfontosabb összetevője a megfelelő szintű felkészültség, valamint a minőségileg megfelelő szalag.

 

A kinesio tape terápia a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer.  Gyors, fájdalommentes, hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. A különböző szakszerű ragasztási technikák segítségével erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást lehet vele elérni.

Jótékony hatásai: A nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik; Javul a vérkeringés; Csökken a fájdalom; Stabilizálja az izmokat, ízületeket Tehermentesíti a sérült szöveteket; Megakadályozza az izomgörcsök kialakulását. fájdalom, Sportsérülések, Mozgáskorlátozottság, Ízületi funkciókerősítése, segítése (pl. artrózis, instabilitás, krónikus ízületi gyulladás, rágóízületi problémák) Tartáshibák pl. Morbus Scheuerman; Triggerpontok, tenderpontok kezelése; Fejfájás, migrén; Izomsérülések, izombénulások, izomspazmus; Gerincsérv; Hegek kezelése, Nyirokkeringési zavarok, Myofasciális kezelési módszerek kiegészítése, és még sok egyéb más esetben...

 

Írta: Kisbalázs Anna

konduktor, gyógymasszőr , manuálterapeuta