Central Gyógyítás

"A gyógyuló ember tekintete az igazi: elkezd látni.... rájön, milyen csoda élni." /Müller Péter/
 

-Kisbalázs Anna- konduktor (speciális mozgásterapeuta) gyógymasszőr, manuálterapeuta  kiropraktőr,KPPT /Komplex Proprioceptiv Physiotape/-terapeuta- honlapja

 

 -Köpölyözés-  Egy ősi egészségvédelem és gyógyítás!-

 

   A köpölyözés régmúlt időkből ered, szinte a világ minden részén használták, mint hatékony gyógymódot Kínától-Erdélyig.  A bábáktól, táltosokon keresztül a jelenkor orvostudományáig, alternatív kiegészítő eljárásokig.

Hogy néz ki a köpöly?

A köpöly formája harang alakra emlékeztető kis búra…a méretek változatosak  pár-cm átmérőtől a nagyobb felületekig kb 8-10 cm átmérőig. Anyagát tekintve lehet üvegből, kerámiából, bambuszból, gumiból.

Miért harang, búra-alakú a köpöly?

 A köpölyben a cél vákuum-hatás, azaz a szívó hatást elérése. Mint amikor a gyerekek azzal játszanak, hogy egy poharat a szájukhoz tesznek és beszívják és élvezettel figyelik, hogy a pohár nem esik le, hanem ottmarad! Mikor leveszik azt is megfigyelik, hogy piros marad a szájuk körül. Nos ez a kis vizuális példa jól szemlélteti azt, hogy mi zajlik le a köpöly felhelyezésekor a testen?

 A kis harang, búra, pohárszerű edények, eszközök a levegő eltűnésével a bőrre tapadnak, és nagyon erős szívó hatást érnek el. A helyi vérbőség azonnal jelentkezik, intenzív, élénk piros kör formájában, ami olyan átmérőjű lesz értelemszerűen, mint maga a köpöly mérete!

Miért jó a köpöly ezen tulajdonsága?

Amikor ez az intenzív bőrpír jelentkezik azonnali véráramlás tanúi leszünk. Ahová a vér áramlik, oda áramlik oxigén a sejtekhez és értelemszerűen azon a területen kiválasztódnak salakanyagok is, pl: szén-dioxid is. Az anyagcserét így azonnal, helyi szinten érjük el!

Hogyan és milyen módszerekkel használja a szakember a köpölyt?

Általánosságban bevett szokás a több köpöly felhelyezése meghatározott pontokra , amiket otthagynak 10-15 percig…ilyenkor egészen a sötét lilába, feketés színűbe is átmehet a köpölyök nyoma, mert első kezeléseknél mindenkiben több a salakanyag is. Ezen „csúnyának tűnő” lenyomatok másfél, 2 hétig is fennállhatnak, csak úgy mint a „zúzódás miatti lilafoltok”, aztán eltűnnek…a fekete nadálytő krém ilyenkor segíti a regenerációt. Több kezelés után a foltok intenzív színe, maradandósága csökken, egyenes arányosságban a szervezet fejlődésével, méreganyagok csökkenésével!

A másik módszer az, amikor gyorsan le-föl emelik és változtatják a vákuumhatást ugyanazon pontokon: ez az úgynevezett cuppogtató köpölyözés. Ez pl…erősiti a  kötőszövetet, csökkenti izomlázat, felfrissíti az adott területeket!

A harmadik módszer: amikor bizonyos reflexpontokra helyezi fel a szakember a köpölyöket: igy jól kezelhetőek testi,lelki betegségek egyaránt: pl: szenvedélybetegségek, függőség, nyugtalanság, alvászavarok, migrén, fájdalmak, orthopédiai, - reumatológiai deffektusok, tüdőgyulladás, nyirokkeringés fokozás…stb,

A negyedik módszer:a csúsztatásos módszer, amikor vagy a kötőszövetet, izmokat erősítjük gyorsabb mozgatással, rezegtetéssel pl.Cellulitkezelésnél is, vagy a gyenge izmokon. Lassan mozgatva pedig olajon csúsztatva vagy krémen, nagyon jó lazító hatás érhető el vele, amely 2,5-3 cm-re is lehat a bőr alatti területeken.

Mikor nem használható a köpölyözés?

Általános akut gyulladásoknál, bőrbetegségeknél, visszerek, anyajegyek…stb , lázas állapotnál. Terhességnél: a hason és a lumbalis gerincszakaszon.

Mivel ez egy nagyon erős inger kezelés is, ezért fontos az is, hogy olyan szakember használja a testünkön a  köpölyöket, aki ezen technikákat, módszereket biztosan használja, tudja azt mikor mit szeretne elérni a  köpölyök által; melyik méretet, hol használja és milyen reflexpontokkal, milyen köpölyhasználati módszerrel, milyenproblémát kezel rajtunk egyénspecifikusan. Aki feltérképezi és el is tudja magyarázni a köpölykezelés célját, hatásait, várt eredményeit.

 

                                                                               Írta: Kisbalázs Anna

                                            konduktor (mozgásterapeuta) gyógymasszőr, manuálterapeuta